Publicatiedatum: 12 juli 2016
Seat Ateca
Autotest

Seat Ateca

Puur natuur

Autotest - Seat onderscheidt zich van andere merken met flair, sportiviteit en passie. Tegelijkertijd is een Seat even degelijk en verstandig als een doorsnee auto. En wie een SUV (Sports Utility Vehicle) koopt, zoekt precies die dingen: een functionele auto die tegelijkertijd bijzonder is. Dus toen Seat zijn eerste SUV aankondigde, leek dat een natuurlijke combinatie. Nu is het eindelijk tijd om te rijden!

Sports Utility Vehicles hebben een stoer uiterlijk, alsof ze iedere jungle kunnen bedwingen en iedere woestijn kunnen doorkruisen. Maar in feite worden deze auto's vooral gekocht om de ruimte en functionaliteit, maar dan in een originele verpakking.

En als het om origineel gelijnde gezinsauto's gaat, dan heeft Seat al een rijke historie. Denk aan de hoogst originele Toledo (2004 - 2009) en recent de Altea. Die modellen waren achteraf gezien misschien wel té eigenwijs en gezien de huidige populariteit van SUV's moet het met de Ateca wel goed komen.

Seat Ateca

Bovendien heeft Seat de maat van de Ateca slim gekozen. De Seat is namelijk een slag kleiner dan de Tiguan van moederbedrijf Volkswagen. Dat voorkomt concurrentie binnen de eigen familie! In plaats daarvan zit de Ateca heel slim tussen twee segmenten in. De Ateca is groter dan een Opel Mokka, Mazda CX-3 of Jeep Renegade, maar kleiner dan een Kia Sportage of Hyundai Tucson.

Uitrusting

Het uiterlijk van de Ateca is kenmerkend voor Seat, met strakke lijnen en het familiegezicht met trapeziumvormige grille. Het interieur had echter dat van iedere willekeurige Volkswagen kunnen zijn. Het is dat er een Seat-logo op het stuurwiel prijkt, maar anders dan dat heeft de Spaanse fabrikant geen enkele moeite gedaan om te verhullen dat de techniek van het Duitse moederbedrijf komt.

Seat Ateca
Seat Ateca

Dat gezegd hebbende, Seat had toegang tot álle techniek van het moederbedrijf. De testauto, een zogenaamde "Xcellence"-uitvoering, is daarom voorzien van luxe en veiligheidsvoorzieningen die in de regel zijn voorbehouden aan auto's uit een hoger segment. Denk daarbij aan LED-koplampen, automatisch filerijden, verkeersbordherkenning, camera's rondom (360 graden zicht tijdens manoeuvreren) en een automatische parkeerfunctie.

Ook het verplichte infotainment-systeem is helemaal bij de tijd met ondersteuning voor Apple CarPlay en Android Auto. Het "Seat Sound System" in de testauto klinkt heel behoorlijk, maar tegelijkertijd is duidelijk waarom geen enkele audio-specialist er zijn naam aan wilde verbinden.

De zogenaamde "vermoeidheidsassistent" is in de praktijk eerder hinderlijk dan behulpzaam. Een dergelijk systeem analyseert de rijstijl en bij te grote verschillen concludeert de computer dat de bestuurder vermoeid raakt. Echter: in de praktijk waarschuwt het ook voor vermoeidheid wanneer de rijstijl van de bestuurder verandert vanwege een ander verkeersbeeld (van snelwegen naar lokale wegen).

Ruimte

Voor een auto van deze omvang is de binnenruimte goed, zowel voor- als achterin. Onder de elektrisch bediende (!) achterklep is een bagageruimte van 510 liter (uitbreidbaar tot 1.604 liter) te vinden. Dat is niet alleen ruim voor dit segment, maar zelfs ruimer dan sommige SUV's uit een hoger segment! Dankzij de hoge zit is de instap eenvoudig en geeft de Ateca het machtige gevoel dat hoort bij auto's als deze.

Seat Ateca Seat Ateca

Motoren

Moderne SUV's zijn geen taaie werkpaarden, maar praktische gezinsauto's. Daarom is de Ateca niet voorzien van grote, machtige motoren maar van slimme "downsized" motoren. Dat laatste wil zeggen dat Seat dankzij turbo's en andere voorzieningen veel vermogen uit kleine motoren haalt, waardoor deze goed presteren en toch heel zuinig zijn.

Zo is voor deze proefrit de "1.4 TSI" gebruikt, die goed is voor 150 pk / 250 Nm. Al bij een laag toerental is de viercilinder sterk en soepel. Bij een hoog toerental bijt de turbomotor lekker door voor vlotte tussensprints op de snelweg. Mede dankzij een zeer lange zesde versnelling is de Ateca aangenaam stil en zuinig op de snelweg.

Seat Ateca

Voor deze test is een rit van de Seat-fabriek in Spanje naar Nederland gemaakt en ondanks een moordend tempo kwam het gemiddelde verbruik uit op een beschaafde 6 liter per 100 km. Een zuinigheidsrit resulteerde in een verbruik van net geen 5 liter per 100 km. Dit lage verbruik is mede te danken aan "cilinderuitschakeling". Wanneer weinig vermogen wordt gevraagd, krijgen twee van de vier cilinders geen brandstof en dat levert logischerwijs een besparing op.

Dankzij een relatief grote brandstoftank kan zelfs de benzine-uitvoering lange afstanden afleggen (zo'n 800 km) tussen twee tankbeurten.

Seat Ateca

Weggedrag

Als Seat zich ergens mee onderscheidt van andere merken, dan is het wel met het sportieve karakter. En dat komt ook terug in de Ateca. Dankzij een stevig (maar niet hard!) onderstel heeft de Ateca een bovengemiddeld goede wegligging. Daarbij voelt de Ateca solide, alsof de auto uit één massief brok is gehouwen. Mede daarom is de feedback via het stuurwiel goed en geeft de Ateca een zekerder gevoel dan veel andere SUV's.

Standaard is de Ateca voorzien van voorwielaandrijving. In Nederland is alleen de variant met de sterkste dieselmotor te voorzien van vierwielaandrijving. Desondanks zijn alle uitvoeringen voorzien van een speciale "off-road" modus in de boordcomputer, waarmee hellingshoeken en andere data zijn af te lezen. En uiteraard heeft iedere Ateca een behoorlijke bodemvrijheid (187 mm) en grote in- en uitloophoeken. Daarom voelde zelfs de tweewielaangedreven testauto zich helemaal thuis in de natuur tijdens de fotosessie.

Seat Ateca

Conclusie

Het zit al in de naam: Seat onderscheidt zich met een sportief karakter en ook Sports Utility Vehicles (SUV's) combineren sportiviteit en functionaliteit. En inderdaad, de Ateca onderscheidt zich van de concurrentie met superieure rijeigenschappen. Daarbij is de Ateca dankzij de ruimte, moderne motoren en vele vele veiligheidsvoorzieningen ook een verstandige keuze. Sportief en toch verstandig, da's puur de natuur van Seat!

plus
  • Bovengemiddeld ruim
  • Rijke, moderne uitrusting
  • Uitstekende rijeigenschappen
min
  • Seat-identiteit ver te zoeken in interieur
  • Vierwielaandrijving alleen mogelijk i.c.m. dieselmotor